خسروشاهی: آرزویی ندارم، دوران طلایی دوبله تکرار نمی شود
به گزارش کیوسک خبری آشنا، هفتم دی ماه سالروز تولد خسرو خسروشاهی بود؛ هنرمندی که صدایش بر آلن دلون نقش بست و به گفته خودش در حدود 40 فیلم، به جای این بازیگر صحبت کرده است. خسروشاهی که زندگی و جوانی اش را در دوبله گذاشته، می گوید آرزویی ندارد و معتقد است، دوران طلایی دوبله دیگر تکرار نمی شود.
این هنرمند باسابقه کشورمان در سالروز تولد 80 سالگی اش، در گفت وگویی با خبرنگاران شرکت کرد و از فعالیت این روزهایش گفت.
خاطره دوبله فیلم هایی با بازی آلن دلون، آمیتاب باچان، آل پاچینو، داستین هافمن و رابرت دنیرو برای علاقمندان به سینما و تلویزیون با صدای خسروشاهی گره خورده و از خاطر دوستدارانش نخواهد رفت.
خسروشاهی در ابتدای این گفت وگو در پاسخ به اینکه در روز تولدش آیا آرزویی دارد؟ با خنده پاسخ منفی می دهد و می گوید، آرزویی ندارم.
موفقیت دوبله ایران به خاطر کارهای دسته جمعی بود
او درباره فعالیت این روزهایش در شرایط کرونا، گفت: این روزها مشغول دوبله سریال یلواستون (Yellowstone 2018) سریالی در ژانر وسترن که محصول سال 2018 است، هستیم. هفته ای دو روز تنها می روم و کار دوبله را که برای شبکه نمایش خانگی است، انجام می دهم و البته این تنهایی خیلی بد است.
خسروشاهی دوبله جداگانه از طریق هنرمندان که مدتی است بعد از کرونا مرسوم شده است را ناخوشایند مطرح کرد و درباره دلایل این حس خود چنین شرح داد: البته همه جای دنیا شیوه اینگونه است و من خودم هم دیده ام اما موفقیت دوبله ایران به خاطر این بود که به صورت دسته جمعی انجام می شد. به هرحال در این شیوه سوال و جواب رد و بدل می شود، وقتی بده بستان بین پرسوناژها وجود داشته باشد، خیلی بهتر است تا اینکه شما تنها بگویید و هیچ پاسخینشنوید. درست است که دیالوگ ها را برای ما می خوانند یا خودمان می خوانیم که طرف مقابل ما چه می گوید، ولی اینکه خود دوبلور نقش مقابل بگوید و ما پاسخ دهیم، خیلی بهتر است؛ مثل اینکه شما سوالی داشته باشید و من دو ساعت بعد تنها بیایم و پاسخ سوالتان را بدهم. کار ماشینی می شود اما سعی می کنیم با تمرین بیشتر، نقص ها را برطرف کنیم.
زندگی و جوانی ام را در دوبله گذاشتم
او درباره میزان علاقه اش به دوبله، با یادآوری اینکه زندگی و جوانی اش را در این حرفه گذاشته است، اظهار کرد: پیوندی ایجاد شد و علاقمندی به دوبله به وجود آمد و دوبله را دوست داشتم. زندگی و جوانی ام را در دوبله گذاشتم اما در کشورم دوبله چنانکه باید و شاید مورد توجه قرار نگرفت. در صورتی که دوبله ایران زمانی از طرف کارگردانان خارجی مورد توجه قرار می گرفت، حتی کارگردان جنگ ستاره ها ـ جرج لوکاس ـ با من صحبت کرد. فردی از سوی ایشان بر دوبله فیلم در ایران نظارت می کرد و من را برای دوبله کارشان انتخاب کرده بودند، ولی در ایران خیلی فرقی نمی کند چه کسی کارها را دوبله می کند.
دوبله در سراشیبی خطرناکی قرار گرفته
این دوبلور پیشکسوت سپس با هشدار نسبت به اینکه دوبله در سراشیبی خطرناکی قرار گرفته است، درباره شرایط کنونی این هنر گفت: علت این است که فیلم را در سایتی می گذارند، حالا کسی آن را ببیند یا نبیند، نه کسی ایرادی می گیرد، نه کسی سراغی از یک دوبله خوب می گیرد و نه کسی به ترجمه آن توجه می کند و کارها به شکل بزن و برو انجام می شود. وقتی کسی حرفی نمی زند، دوستانی هم که این کارها را می کنند، سعی می کنند زودتر بارشان را ببندند و آنچه که هدفشان بوده را به دست بیاورند. متاسفانه دوبله الان به شکل ماشین درآمده است.
دوران طلایی دوبله تکرار نمی شود
خسروشاهی در پایان گفت وگو با خبرنگاران با اعتقاد بر اینکه دیگر دوران طلایی دوبله تکرار نمی شود، شرح داد: دوبله مهره های ارزنده ای را از دست داد که جایگزینی نداشتند و در این امر کوتاهی شده است. جایگزینی برای کسانی که از دست دادیم پیدا نکردیم، بنابراین دیگر تکرار نمی شوند. کسانی هم که هستند ـ البته همه نه ـ زیاد دقت و توجهی نمی شود و فقط دنبال این هستند که کار زودتر تمام شود، به خانه بروند و پولشان را دریافت کنند. کنتراتی گوینده را استخدام می کنند. گوینده ای هم که می داند سر ماه حقوقش را دریافت می کند فکر می کنم خیلی توجهی به کار ندارد.
به گزارش خبرنگاران، خسرو خسروشاهی از دهه 40 وارد عرصه دوبله شد و از آن زمان تا به امروز در بسیاری از فیلم ها و سریال های ایرانی و خارجی صداپیشگی و مدیریت دوبلاژ کرده است.
در ادامه ویدئویی از جشن تولد خسرو خسروشاهی ـ صدای ماندگار کشورمان ـ را در سال 93 با حضور دو صدای برجسته این عرصه، جلال مقامی و منوچهر والی زاده مشاهده می کنید:
منبع: خبرگزاری ایسنا